HULST - HALSTEREN - MELISKERKE
info@het-ros.nl
DIENSTEN
TEAM
NIEUWS
CONTACT
Tips & nieuws.

02 januari 2019

BTW van 6% naar 9%

Op 1 januari 2019 is de BTW in het lage tarief van 6% naar 9% veranderd. Het tarief van 21% blijft ongewijzigd. Heeft u prestaties die onder het lage tarief vallen (bijv. levensmiddelen, boeken, kunst, kappers, fietsenmakers, bloemen en planten, horeca)? Bereid u goed voor op de wijziging!

Geen overgangsregeling

Er is geen overgangsregeling vastgesteld. De hoofdregel luidt: de btw wordt bepaald op het tijdstip van de prestatie. Heeft u een onderneming in de detailhandel? Dan valt u vaak onder het kasstelsel. Het moment van het ontvangen van de betaling is bepalend voor de BTW. Dit zullen doorgaans transacties met particulieren zijn (business - to -consumer) zijn.

Een voorbeeld

U heeft een boek gekocht in december, maar u spreekt af om dit boek pas in januari te komen betalen. Dan moet u in januari de extra BTW alsnog betalen. Dit geldt ook andersom. U heeft het boek in december 2018 al betaald, maar ontvangt het pas in 2019. Dan heeft u 6% betaald en hoeft u niet bij te betalen, omdat het boek pas in 2019 geleverd wordt (= vooruitbetaling).

Levert u aan ondernemers?

Let dan op dat u alles wat u in 2018 heeft uitgeleverd, óók in 2018 factureert. Als u de factuur in 2019 uitreikt, dan is het 9%-tarief verschuldigd!

Vragen?

Neem contact op met Annelie Hamelink, a.hamelink@vdvaccountants.nl

© Copyright Het Ros Beiaard - All rights reserved